NTAK információk Számos megkeresést kaptunk az NTAK-kal kapcsolatban, ezért szeretnénk a legfontosabb információkat megosztani Önökkel.

 

Mi is az az NTAK?

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) jogszabály alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felügyelete alatt működik. 2019-ben kezdte meg működését, eredetileg a szállás-szolgáltatóktól érkező forgalmi statisztikai adatok gyűjtésére szolgált. Ezt az adatszolgáltatási kötelezettséget terjesztették ki a hazai vendéglátó üzletekre és a turisztikai attrakciókra.

 

Hogyan kell regisztrálni, mikortól kell adatokat szolgáltatni?

A vendéglátó üzletek NTAK-ba történő regisztrációs kötelezettségét 2021. november 1-jétől jogszabály írja elő, azonban adatszolgáltatási kötelezettségük csak 2023. július 1-jétől indul, tehát legkésőbb eddig az időpontig regisztrálniuk kell azon vendéglátó üzleteknek, amelyek még nem rendelkeznek regisztrációval. Bővebb információ a regisztrációról az alábbi linken érhető el: https://info.ntak.hu/regisztracio.

A legfrissebb információk szerint az NTAK 2023. március 1-jétől önkéntes adatszolgáltatási lehetőséget biztosít a vendéglátó üzletek számára.

 

Milyen adatokat kell szolgáltatni?

A rendelésösszesítőkről a vendéglátó szoftver az alábbi adatokat küldi be: tárgynap, rendelés kezdete és vége, NTAK fő- és alkategória (ezek az MTÜ által előre meghatározott megnevezések), fizetési információk, rendelt tételek adatai: megnevezés, ár, tételszám, mennyiség, mennyiségi egység, ÁFA kategória.

 

Mikor kell adatot szolgáltatni?

Közvetlenül a rendelés (asztal) lezárását követően. Téves az az információ, hogy csak a nap zárását követően kell egyben elküldeni az adatokat. Lényeges, hogy az adatszolgáltatással nem szűnik meg a kötelező pénztárgép használat, a nyugtaadási kötelezettség megmarad.

 

Kik láthatnak rá a beküldött adatokra? Ki ellenőrzi a szoftvereket?

A forgalmi adatok elsődlegesen az NTAK rendszerébe futnak be és tárolódnak, azonban kérésre az MTÜ más állami szerveknek (KSH, NAV, önkormányzatok) is biztosít hozzáférést. A regisztrációt, majd a rendszeres és megfelelő adatszolgáltatást a vendéglátó üzlet címe szerint területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

 

Hogyan tudom teljesíteni adatszolgáltatási kötelezettségemet?

A NovoHost-TS szoftver legújabb, 3.0 verziója már alkalmas az NTAK szerverrel való kommunikációra, a háttérben futó API szolgáltatás automatikusan teljesíti a jogszabályi előírásoknak megfelelő adatküldést. 2023. február 15-én megnyílik az NTAK regisztráció vendéglátás felületén a tényleges szoftverválasztás menüpont, ahol az NTAK validációval rendelkező NovoHost-TS szoftver is választható lesz.

NTAK kép